Sistem hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz .Bu noktada sisteme yeni girmiş ve teklif formunu imzalamasının üzerinden 60 (altmış) günden az süre geçmiş katılımcılar için güzel haber, sistemden hemen hemen hiçbir kesintiye tabi tutulmadan cayma haklarını kullanarak ayrılabilirler. Bireysel Emeklilikte Cayma Hakkı Nedir? Cayma Hakkı, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) yeni dahil olan katılımcıların hiçbir gerekçeye bağlı […]
Sistem hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz .Bu noktada sisteme yeni girmiş ve teklif formunu imzalamasının üzerinden 60 (altmış) günden az süre geçmiş katılımcılar için güzel haber, sistemden hemen hemen hiçbir kesintiye tabi tutulmadan cayma haklarını kullanarak ayrılabilirler.
Bireysel Emeklilikte Cayma Hakkı Nedir?
Cayma Hakkı, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) yeni dahil olan katılımcıların hiçbir gerekçeye bağlı olmaksızın ve giriş aidatı v.b. hiçbir kesintiye maruz kalmadan 60 gün içinde sistemden ayrılmalarına olanak sağlayan yasal bir haktır.
Cayma Hakkının kullanılması halinde, cayma talebi Bireysel Emeklilik şirketine çağrı merkezi, faks, posta v.b. yolla bildirilir. Bildirimin şirkete ulaşmasının ardından şirket tarafından, verilen ödeme talimatları iptal ettirilir ve varsa yapılan tüm ödemeler fon toplam gider kesintisi hariç 10 (On) iş günü içerisinde katılımcıya iade edilir. Ayrıca varsa yatırım gelirleri stopaja tabi tutularak yine katılımcıya iade edilir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Cayma hakkını kullanan katılımcıdan ilgili yasa gereği şirketin Bireysel Emeklilik Teklif Formunda belirtmek kaydıyla belirli tutarda kesinti yapmaya hakkı vardır. Bu tutar ise katılımcının Bireysel Emekliliğe dahil olma süreci için öngörülen masraf tutarından fazla olamaz. Teklif formunda kesinti yapılacağına dair bir husus yer almıyorsa cayma durumunda şirket herhangi bir kesinti yapamaz.
*Her ne kadar şirketlerin cayma halinde kesinti yapma hakkı olsa da genel uygulama olarak şirketler teklif formlarında caymaya ilişkin kesinti koymamaktadırlar.
Cayma Hakkının Kullanılması Durumundan Yapılacak İadeler
Bireysel Emeklilik katılımcısının cayma hakkını kullanması halinde;
katılımcıya en fazla 10 iş günü içerisinde iade edilir.
Özet olarak, sisteme yeni girdiniz ve bir sebeple ayrılmak istiyorsanız ve teklif formunu imzalayalı 60 günden az bir süre geçtiyse Bireysel Emeklilik Şirketinize Cayma Hakkını kullanmak istediğinizi belirtin. Bu hakkınızı kullanmadan önce teklif formunuzda bu hususta yapılacak bir kesinti olup olmadığını kontrol edin. Şirketin size tüm ödemelerinizi (katkı payı, giriş aidatı v.s.) iade etmek zorunda olduğunu unutmayın.
**Yukarıdaki açıklamalarda katkı paylarından yapılacak fon toplam gider kesintisi, getiri üzerinden yapılacak stopaj kesintisi gibi çeşitli kesintilerden bahsediliyor olması gözünüzü korkutmasın. Bu kesintiler oldukça düşük tutarlarda ve sizi rahatsız etmeyecek sembolik tutarlar olacaktır.
BES den çıkmak için dilekçe örneği:
……………………………………………….……….. EMEKLİLİK A.Ş.’NE ……………………………………..
6740 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun Ek 2. maddesi uyarınca otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edildiğim bilgisi …/…/2017 tarihinde tarafıma iletilmiştir.
Aynı kanun maddesine göre sahip olduğum cayma hakkımı kullanmak istiyorum. Bu kapsamda adıma düzenlenen sözleşmenin feshedilerek yapılan kesintiler ve varsa yatırım gelirlerinin yasal süresi içerisinde tarafıma iadesini arz ederim. …/…/2017
T.C. Kimlik No: Adı Soyadı
IBAN : İmzası
Adres :
e-posta :
Telefon :
e-NÜFUS SEN BASIN YAYIN
Haber için BES bilgi sisteminden faydalanılmıştır.